Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ζήσης Ζωγράφος (Μπλιάγκας) του Αθανασίου

Ο Ζήσης Ζωγράφος του Αθανασίου και της Αικατερίνης, γεννήθηκε στο Βογατσικό Καστοριάς, (τότε Φλώρινας). Ο πατέρας του Αθανάσιος Μπλιάγκας ήταν περίφημος ζωγράφος- αγιογράφος της εποχής και σύμφωνα με τη συνήθεια που επικρατούσε μετέτρεψε  το επίθετό του σε Ζωγράφος, για λόγους επαγγελματικούς. Μαθητής ακόμα,ο Ζήσης στα 1928 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και ένα χρόνο αργότερα μέλος του Κ.Κ.Ε. Στη Φλώρινα τέλειωσε τις γυμνασιακές σπουδές και στη Θεσσαλονίκη τη Νομική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου. 
Ιστορικό αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Νικόλαου Αποστολίδη. Ο Ζήσης Ζωγράφος στο κέντρο

Εργάσθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα χρόνο ως δικηγόρος αλλά η μεταξική δικτατορία τον συνέλαβε και τον εξόρισε αρχικά στην Ανάφη και στη συνέχεια σε άλλα νησιά και στις φυλακές Ακροναυπλίας. Μετά την κατάρρευση του Μετώπου, η δικτατορία  παρέδωσε τους πολιτικούς κρατούμενους-μεταξύ των οποίων και τον Ζήση Ζωγράφο- στις ιταλικές αρχές Κατοχής, οι οποίες τους έκλεισαν σε στρατόπεδο στη Λάρισα .Οι  Ιταλοί τους παρέδωσαν με τη σειρά τους στους Γερμανούς, που τους μετέφεραν στο κάτεργο του Χαϊδαρίου, από όπου πολλοί από τους κρατούμενους της δικτατορίας εκτελέσθηκαν. Ο Ζήσης Ζωγράφος, επέζησε .Μετά την απελευθέρωση έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και στο 7ο συνέδριο εξελέγη τακτικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν  εργάσθηκε ως γραμματέας της περιοχής Θεσσαλίας του Κ.Κ.Ε. Το 1947 ανέβηκε στο βουνό και αγωνίστηκε από τη θέση του καπετάνιου του Αρχηγείου Θεσσαλίας του  ΔΣΕ και αργότερα του Επιτρόπου του κλιμακίου του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας.
Στελέχη ΔΣΕ (1947- 1949) 1ος από δεξιά ο Μάρκος Βαφειάδης, όρθιος ο Ζήσης Ζωγράφος

Το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ στη Σόφια 1965. Από αριστερά, Απόστολος Γκρόζος, Todor Zhifkov, Κώστας Κολιγιάννης, Πάνος Δημητρίου, Ζήσης Ζωγράφος, Παναγιώτης Μαυρομμάτης, Λεωνίδας Στρίγκος, Παναγιώτης Υφαντής, Μήτσος Παρτσαλίδης

Στο 8ο Συνέδριο έγινε μέλος του Π.Γ. (Πολιτικού Γραφείου) και στη θέση αυτή παρέμεινε ως τη λεγόμενη 12η ολομέλεια, τον Φεβρουάριο του 1968.Το  πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 1968  ο Ζήσης Ζωγράφος μαζί με τον Μήτσο Παρτσαλίδη και τον Πάνο Δημητρίου, κατήγγειλαν μέσω του επίσημου κομματικού ραδιοσταθμού τον Α΄Γραμματέα  Κώστα Κολιγιάννη και τους υποστηρικτές του για «επιστροφή  στο ανώμαλο  εσωκομματικό καθεστώς του παρελθόντος».  Οι τρεις διαφωνούντες  συνέπλεαν με τις θέσεις των Ρουμάνων επιζητώντας μια πιο ανεξάρτητη σχέση με τη Μόσχα. Η διάσπαση ολοκληρώθηκε τους επόμενους μήνες, με την προσχώρηση  του «Γραφείου Εσωτερικού»  του ΚΚΕ στους διαφωνούντες και τη συγκρότηση δύο διαφορετικών κομμάτων (ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού). Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ ο Ζήσης Ζωγράφος ήταν μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. (εσωτερικού). Ο Ζήσης Ζωγράφος, κομουνιστής ηγέτης διέθετε μεγάλη θεωρητική κατάρτιση, είχε γράψει δε και πλήθος μελετών και άρθρων.
 Εφημερίδα, Ελεύθερη Ελλάδα, Αρχειακό ξεφύλλισμα, αρ. φύλ. 40, 2 Σεπτεμβρίου 1971 

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή  την Τρίτη 24 Αυγούστου 1971 .Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στη λίμνη  Σταγκώφ, 30 χιλιόμετρα έξω από το Βουκουρέστι, όπου περνούσε τις διακοπές του.

Πηγές
 Εφημερίδα, Ελεύθερη Ελλάδα, Αρχειακό ξεφύλλισμα, αρ. φύλ. 40, 2 Σεπτεμβρίου 1971
«Οι ζωγράφοι του Βογατσικού» του Βαρσαμίδη Αθανάσιου, ομιλία στο Παμβογατσιώτικο Συνέδριο, Αύγουστος 1996.
Τα  Βουλγάρικα αρχεία για τη διάσπαση του ΚΚΕ. Η χαμένη άνοιξη του 1968.

Η δικτατορία και η διάσπαση του ΚΚΕ το 1968. Από το βιβλίο του Τάκη Κωστόπουλου «Με τους αντάρτες στη Δυτ. Μακεδονία, Κατοχή, εμφύλιος, Τασκένδη, μαρτυρίες. Ινστιντούτο Νίκος Πουλατζάς 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου